‘Food Production Cluster
heeft nog meer potentie dan
we er nu uithalen’
17

Foodbedrijven nemen heft in eigen hand

Marianne Klein, wethouder Nijkerk

Martine Onderdijk, voorzitter Food Academy Nijkerk

Met elkaar

De Regio Deal Foodvalley heeft de FAN – en dus het ontstaan van het FPC – een nuttige financiële boost gegeven, maar het cluster wil nu op haar eigen benen staan. Dat is logisch, vindt Klein. “Het bedrijfsleven wil niet aan het infuus van de overheid liggen. Ze willen het met elkaar doen. De businesscase klopt, dus dat zal wel goedkomen”, zegt de wethouder. “Maar wij vinden dit initiatief zo bijzonder, dat we op alle mogelijke manieren zullen bijdragen om het Food Production Cluster te laten slagen.”

Stem en gezicht

Het neerzetten en uitbreiden van de FAN is niet de enige activiteit van het FPC, legt Onderdijk uit. “De leden komen regelmatig bij elkaar voor themabijeenkomsten en er zijn nog veel meer plannen. Dit initiatief heeft nog veel meer potentie dan we er nu uithalen.” Ze benadrukt dat het FPC geen concurrent is voor de bedrijfsverenigingen in de levensmiddelenindustrie of voor VNO-NCW Midden. “We willen hen juist helpen deze sector een stem en een gezicht te geven”, zegt Onderdijk. Ze wijst om zich heen. “We kunnen nu eenmaal niet iedereen hier op de werkvloer toelaten, dus voor veel mensen is het onduidelijk wat er gebeurt in zo’n fabriekshal.” Dat is precies de kracht van de academy. Leerlingen zijn in dienst van één bedrijf, maar leren over de processen binnen alle bedrijven – of het nou gaat om soesjes of sojamelk, kip of kokosbrood.

Energie

De gemeente Nijkerk was ook enthousiast. Burgemeester Gerard Renkema en wethouder economie Mariëlle Broekman zagen meteen potentie in het initiatief, net als strategisch adviseur economie Marianne Klein. Zij is nu plaatsvervangend wethouder. “We hebben de FAN vanaf dag een ondersteund en aangemoedigd”, zegt Klein. “Er zat zoveel energie in! Het was een unieke kans om een podium te bieden aan de rol van de levensmiddelenindustrie binnen Regio Foodvalley, maar ook om de sector meer zichtbaar te maken als aantrekkelijke plek om te werken.” De volgende stap is een fysieke plek waar het FPC een ‘clubhuis’ krijgt, zeggen Onderdijk en Klein. Het voormalige Struik-terrein in Nijkerk kan hiervoor een geschikte plek zijn, ook als het gaat om voorzieningen en bereikbaarheid, zegt de wethouder. Als het aan Nijkerk ligt, kan de ontwikkeling begin volgend jaar beginnen. 

Het ontstaan van het Food Production Cluster (FPC) werd in mei 2024 officieel bekrachtigd door demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Maar het samenwerkingsverband van nu 26 bedrijven heeft een langere geschiedenis. In 2018 kwam een groepje foodbedrijven bij elkaar om te kijken hoe ze samen jongeren en zij-instromers konden opleiden. “Er zijn meer opleidingen voor de levensmiddelenindustrie, maar het ontstaan van de FAN is uniek”, legt Martine Onderdijk uit. In het dagelijks leven is zij Director sustainability & technical bij 2 Sisters Storteboom. “Het ging hier andersom: er was eerst een bedrijvennetwerk en van daaruit kwam een academy. Met geld vanuit de Regio Deal Foodvalley en 50% cofinanciering door gemeente Nijkerk, werd vanaf 2018 de basis gelegd voor de mbo-opleiding. Er kwam een portable leslokaal op het terrein van Aeres. En we gingen de banenmarkten af om leerlingen te interesseren, tot corona roet in het eten gooide. Tijdens de lockdowns viel de groei een beetje stil, maar nu start er weer elk half jaar een
klas leerlingen.”

Wat kan een enthousiaste groep foodbedrijven met elkaar bereiken? Het ontstaan van het Food Production Cluster – met als belangrijkste activiteit de Food Academy Nijkerk (FAN) – is een van de grootste succesverhalen uit de Regio Deal Foodvalley. Samen hebben zij een succesvol ecosysteem voor de voedselmaakindustrie opgebouwd met een spin-off die de regiogrenzen overstijgt, zeggen voorzitter Martine Onderdijk en wethouder Marianne Klein van Nijkerk.

‘Food Production Cluster
heeft nog meer potentie dan
we er nu uithalen’
17

Foodbedrijven nemen heft in eigen hand

Met elkaar

De Regio Deal Foodvalley heeft de FAN – en dus het ontstaan van het FPC – een nuttige financiële boost gegeven, maar het cluster wil nu op haar eigen benen staan. Dat is logisch, vindt Klein. “Het bedrijfsleven wil niet aan het infuus van de overheid liggen. Ze willen het met elkaar doen. De businesscase klopt, dus dat zal wel goedkomen”, zegt de wethouder. “Maar wij vinden dit initiatief zo bijzonder, dat we op alle mogelijke manieren zullen bijdragen om het Food Production Cluster te laten slagen.”

Stem en gezicht

Het neerzetten en uitbreiden van de FAN is niet de enige activiteit van het FPC, legt Onderdijk uit. “De leden komen regelmatig bij elkaar voor themabijeenkomsten en er zijn nog veel meer plannen. Dit initiatief heeft nog veel meer potentie dan we er nu uithalen.” Ze benadrukt dat het FPC geen concurrent is voor de bedrijfsverenigingen in de levensmiddelenindustrie of voor VNO-NCW Midden. “We willen hen juist helpen deze sector een stem en een gezicht te geven”, zegt Onderdijk. Ze wijst om zich heen. “We kunnen nu eenmaal niet iedereen hier op de werkvloer toelaten, dus voor veel mensen is het onduidelijk wat er gebeurt in zo’n fabriekshal.” Dat is precies de kracht van de academy. Leerlingen zijn in dienst van één bedrijf, maar leren over de processen binnen alle bedrijven – of het nou gaat om soesjes of sojamelk, kip of kokosbrood.

Martine Onderdijk, voorzitter Food Academy Nijkerk

Energie

De gemeente Nijkerk was ook enthousiast. Burgemeester Gerard Renkema en wethouder economie Mariëlle Broekman zagen meteen potentie in het initiatief, net als strategisch adviseur economie Marianne Klein. Zij is nu plaatsvervangend wethouder. “We hebben de FAN vanaf dag een ondersteund en aangemoedigd”, zegt Klein. “Er zat zoveel energie in! Het was een unieke kans om een podium te bieden aan de rol van de levensmiddelenindustrie binnen Regio Foodvalley, maar ook om de sector meer zichtbaar te maken als aantrekkelijke plek om te werken.” De volgende stap is een fysieke plek waar het FPC een ‘clubhuis’ krijgt, zeggen Onderdijk en Klein. Het voormalige Struik-terrein in Nijkerk kan hiervoor een geschikte plek zijn, ook als het gaat om voorzieningen en bereikbaarheid, zegt de wethouder. Als het aan Nijkerk ligt, kan de ontwikkeling begin volgend jaar beginnen. 

Marianne Klein, wethouder Nijkerk

Het ontstaan van het Food Production Cluster (FPC) werd in mei 2024 officieel bekrachtigd door demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Maar het samenwerkingsverband van nu 26 bedrijven heeft een langere geschiedenis. In 2018 kwam een groepje foodbedrijven bij elkaar om te kijken hoe ze samen jongeren en zij-instromers konden opleiden. “Er zijn meer opleidingen voor de levensmiddelenindustrie, maar het ontstaan van de FAN is uniek”, legt Martine Onderdijk uit. In het dagelijks leven is zij Director sustainability & technical bij 2 Sisters Storteboom. “Het ging hier andersom: er was eerst een bedrijvennetwerk en van daaruit kwam een academy. Met geld vanuit de Regio Deal Foodvalley en 50% cofinanciering door gemeente Nijkerk, werd vanaf 2018 de basis gelegd voor de mbo-opleiding. Er kwam een portable leslokaal op het terrein van Aeres. En we gingen de banenmarkten af om leerlingen te interesseren, tot corona roet in het eten gooide. Tijdens de lockdowns viel de groei een beetje stil, maar nu start er weer elk half jaar een
klas leerlingen.”

Wat kan een enthousiaste groep foodbedrijven met elkaar bereiken? Het ontstaan van het Food Production Cluster – met als belangrijkste activiteit de Food Academy Nijkerk (FAN) – is een van de grootste succesverhalen uit de Regio Deal Foodvalley. Samen hebben zij een succesvol ecosysteem voor de voedselmaakindustrie opgebouwd met een spin-off die de regiogrenzen overstijgt, zeggen voorzitter Martine Onderdijk en wethouder Marianne Klein van Nijkerk.