mens en milieu
Petra Verhoef, Voedingscentrum,
over het eetpatroon van de toekomst

Delen van kennis
Voor een gezond eetpatroon zijn zowel goede voedselvaardigheden als een gezonde eetomgeving essentieel. Verhoef: “We kunnen mensen ondersteunen om die gezondere keuzes te maken. En ook om minder voedsel te verspillen, voedsel veilig te bereiden en te bewaren, en bewuster om te gaan met verleidelijke, ongezonde opties. Onze taak is om betrouwbare kennis en bruikbare handvatten te bieden aan zowel de consumenten zelf, als de spelers in de eetomgeving. Dit sluit naadloos aan bij de missie van de Regio Deal Foodvalley, die zich richt op het delen van kennis via partners als Wageningen University & Research en de Alliantie Voeding in de Zorg. Samen kunnen we een gezonde en duurzame eetomgeving creëren. Toegang tot een gezond voedselaanbod en de juiste kennis hierover kan inwoners, scholen, bedrijven en zorginstel-lingen stimuleren de juiste voedselkeuzes te maken”, zegt Verhoef. “Er is nog veel te winnen, maar we zetten al mooie stappen naar een gezonder en duurzamer eetpatroon voor iedereen.”
Duurzame keuzes maken
Verhoef benadrukt dat stappen zetten richting eten volgens de Schijf van Vijf niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook duurzamer. Voedsel buiten de schijf, zoals snacks, snoep, sauzen, vleeswaren en frisdranken, legt druk op het milieu zonder gezondheidswaarde te leveren. Ook de keuze in eiwitten is belangrijk. “We eten nu nog relatief veel dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitbronnen, zoals tarwe, peulvruchten, noten, zaden en tofu, hebben gemiddeld een lagere ecologische voetafdruk en leveren waardevolle bijdragen aan gezondheid, bijvoorbeeld door vezels en onverzadigde vetzuren”, legt ze uit. “Voor veranderingen in ons eetpatroon is een verandering van het voedselsysteem noodzakelijk. Te beginnen bij eetomgevingen waar kinderen en volwassenen dagelijks komen.”
“Een gezond eetpatroon betekent meer dan alleen gezonde voeding”, zegt Petra Verhoef. “Het gaat ons om eetpatronen te bevorderen die goed zijn voor mens én planeet.” Een gezond eetpatroon leidt uiteindelijk tot een gezondere bevolking, maar past ook beter bij de draagkracht van de aarde omdat het minder druk op het milieu legt. Minder voedselverspilling is een essentieel onderdeel hiervan.
“Wist je dat ongeveer een derde van het voedsel dat verspild wordt in de voedselketen, thuis bij de consument gebeurt?” vraagt Verhoef. “Daar kunnen we als consumenten zelf veel aan veranderen.”
Gezonde en duurzame eetpatronen voor mens en milieu staat centraal binnen de missie van zowel de Regio Deal Foodvalley als het Voedingscentrum. Petra Verhoef, directeur van het Voedingscentrum, licht toe hoe zij het eetpatroon van de toekomst voor zich ziet. Hierbij spelen volgens haar twee aspecten een cruciale rol: het voedselvaardiger maken van de consument en het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving.
mens en milieu
Petra Verhoef, Voedingscentrum, over het eetpatroon van de toekomst

Delen van kennis
Voor een gezond eetpatroon zijn zowel goede voedselvaardigheden als een gezonde eetomgeving essentieel. Verhoef: “We kunnen mensen ondersteunen om die gezondere keuzes te maken. En ook om minder voedsel te verspillen, voedsel veilig te bereiden en te bewaren, en bewuster om te gaan met verleidelijke, ongezonde opties. Onze taak is om betrouwbare kennis en bruikbare handvatten te bieden aan zowel de consumenten zelf, als de spelers in de eetomgeving. Dit sluit naadloos aan bij de missie van de Regio Deal Foodvalley, die zich richt op het delen van kennis via partners als Wageningen University & Research en de Alliantie Voeding in de Zorg. Samen kunnen we een gezonde en duurzame eetomgeving creëren. Toegang tot een gezond voedselaanbod en de juiste kennis hierover kan inwoners, scholen, bedrijven en zorginstel-lingen stimuleren de juiste voedselkeuzes te maken”, zegt Verhoef. “Er is nog veel te winnen, maar we zetten al mooie stappen naar een gezonder en duurzamer eetpatroon voor iedereen.”
Duurzame keuzes maken
Verhoef benadrukt dat stappen zetten richting eten volgens de Schijf van Vijf niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook duurzamer. Voedsel buiten de schijf, zoals snacks, snoep, sauzen, vleeswaren en frisdranken, legt druk op het milieu zonder gezondheidswaarde te leveren. Ook de keuze in eiwitten is belangrijk. “We eten nu nog relatief veel dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitbronnen, zoals tarwe, peulvruchten, noten, zaden en tofu, hebben gemiddeld een lagere ecologische voetafdruk en leveren waardevolle bijdragen aan gezondheid, bijvoorbeeld door vezels en onverzadigde vetzuren”, legt ze uit. “Voor veranderingen in ons eetpatroon is een verandering van het voedselsysteem noodzakelijk. Te beginnen bij eetomgevingen waar kinderen en volwassenen dagelijks komen.”
“Een gezond eetpatroon betekent meer dan alleen gezonde voeding”, zegt Petra Verhoef. “Het gaat ons om eetpatronen te bevorderen die goed zijn voor mens én planeet.” Een gezond eetpatroon leidt uiteindelijk tot een gezondere bevolking, maar past ook beter bij de draagkracht van de aarde omdat het minder druk op het milieu legt. Minder voedselverspilling is een essentieel onderdeel hiervan.
“Wist je dat ongeveer een derde van het voedsel dat verspild wordt in de voedselketen, thuis bij de consument gebeurt?” vraagt Verhoef. “Daar kunnen we als consumenten zelf veel aan veranderen.”
Gezonde en duurzame eetpatronen voor mens en milieu staat centraal binnen de missie van zowel de Regio Deal Foodvalley als het Voedingscentrum. Petra Verhoef, directeur van het Voedingscentrum, licht toe hoe zij het eetpatroon van de toekomst voor zich ziet. Hierbij spelen volgens haar twee aspecten een cruciale rol: het voedselvaardiger maken van de consument en het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving.