De Bijsterhoeve: lokale producten met een verhaal
08

Sija Kleijer nam deel aan de verdiepende masterclass over verdienmodellen, concepten en korte ketens

Samen leren

De contacten met andere ondernemers, die Kleijer via de masterclass en Vallei Proef Lokaal heeft gelegd, hebben haar veel gebracht. “Je helpt en motiveert elkaar, daar krijg je enorm veel energie van”, vertelt ze. “Er is lef nodig om te starten, maar ook om door te gaan.” Kleijer deed ook nieuwe ideeën op: “Na het verhaal van een notenteler hebben we 74 walnotenbomen geplant. De bomen hebben tijd nodig om te groeien, maar walnoten kunnen straks een mooie aanvulling zijn op
ons assortiment.”

De klantenkring van de Bijsterhoeve groeit en Kleijer hoopt het kantelpunt te bereiken waarop stoppen met haar andere baan mogelijk is. Toch is groei op zich niet de doelstelling van de onderneemster. “We zitten hier dichtbij natuurgebieden, niet alles is mogelijk. Door te kijken wat er wél kan, hebben we dit nu kunnen opbouwen. En goed is ook goed, we zijn al rijk”, zegt Kleijer, terwijl ze uitkijkt over de notengaard en de wei met kalveren. “Je bent heel arm als je hier niet van kunt genieten.”

Verhalen vertellen

De Bijsterhoeve startte in 2021 met de verkoop van vleespakketten en opende begin dit jaar een streekwinkel. Kleijer kwam op het spoor van de Proeftuin Boer aan het Roer en nam deel aan de verdiepende masterclass over verdienmodellen, concepten en korte ketens. “Daar heb ik onwijs veel informatie gekregen”, vertelt ze. Wat ze vooral heeft geleerd? “Ik wist niet dat ik een ondernemer was”, lacht Kleijer. Ze noemt ook nadrukkelijk de marketingcursus van Vallei Proef Lokaal, waar ze leerde social media in te zetten voor haar bedrijf, maar vooral ook handvatten kreeg om beter de authentieke verhalen over de streekproducten te vertellen.

Naast vlees van de Bijsterhoeve verkoopt Kleijer in haar streekwinkel onder meer vruchtensappen, geitenkaas, wijn, honing en geitenmelkzeep van collega’s. “Het zijn allemaal producten met een verhaal”, legt ze uit. “Er is over nagedacht, het is geen massaproductie. We leggen graag uit dat we daardoor niet altijd alles in de winkel hebben. Het gaat ook juist om die bewustwording. Je kunt hier een kijkje nemen bij de koeien en zien waar het vlees vandaan komt.”

Sija en Kees Kleijer begonnen in 2018, naast hun werk in de zorg en transport, met 6 kalfjes op de Bijsterhoeve. Ze houden nu 13 vleeskalveren. Lokaal, kleinschalig, diervriendelijk en milieubewust, laat Sija Kleijer zien. De kalveren staan in een vrijloopstal, krijgen natuurlijke voeding en vinden natuurlijke medicijnen in de wilgen, die langs de wei zijn geplant. “Dat zoeken ze zelf op, als ze het nodig hebben”, zegt Kleijer. “We bedrijven hier een vorm van kringlooplandbouw. Gewoon dicht bij ons hart en de natuur.”

Waar voorheen 25 koeien en ruim 80 varkens werden gehouden, hebben Sija en Kees Kleijer op de Bijsterhoeve in Putten nu een kleinschalige veehouderij. Op vrijdag en zaterdag is hun streekwinkel open en verkoopt Sija vlees van hun eigen kalveren én lokale producten van collega’s. In de Proeftuin Boer aan het Roer van de Regio Deal Foodvalley vond ze de informatie, inspiratie en energie om het bedrijf een stap verder te brengen.

De Bijsterhoeve: lokale producten met een verhaal
08

Sija Kleijer nam deel aan de verdiepende masterclass over verdienmodellen, concepten en korte ketens

Samen leren

De contacten met andere ondernemers, die Kleijer via de masterclass en Vallei Proef Lokaal heeft gelegd, hebben haar veel gebracht. “Je helpt en motiveert elkaar, daar krijg je enorm veel energie van”, vertelt ze. “Er is lef nodig om te starten, maar ook om door te gaan.” Kleijer deed ook nieuwe ideeën op: “Na het verhaal van een notenteler hebben we 74 walnotenbomen geplant. De bomen hebben tijd nodig om te groeien, maar walnoten kunnen straks een mooie aanvulling zijn op
ons assortiment.”

De klantenkring van de Bijsterhoeve groeit en Kleijer hoopt het kantelpunt te bereiken waarop stoppen met haar andere baan mogelijk is. Toch is groei op zich niet de doelstelling van de onderneemster. “We zitten hier dichtbij natuurgebieden, niet alles is mogelijk. Door te kijken wat er wél kan, hebben we dit nu kunnen opbouwen. En goed is ook goed, we zijn al rijk”, zegt Kleijer, terwijl ze uitkijkt over de notengaard en de wei met kalveren. “Je bent heel arm als je hier niet van kunt genieten.”

Verhalen vertellen

De Bijsterhoeve startte in 2021 met de verkoop van vleespakketten en opende begin dit jaar een streekwinkel. Kleijer kwam op het spoor van de Proeftuin Boer aan het Roer en nam deel aan de verdiepende masterclass over verdienmodellen, concepten en korte ketens. “Daar heb ik onwijs veel informatie gekregen”, vertelt ze. Wat ze vooral heeft geleerd? “Ik wist niet dat ik een ondernemer was”, lacht Kleijer. Ze noemt ook nadrukkelijk de marketingcursus van Vallei Proef Lokaal, waar ze leerde social media in te zetten voor haar bedrijf, maar vooral ook handvatten kreeg om beter de authentieke verhalen over de streekproducten te vertellen.

Naast vlees van de Bijsterhoeve verkoopt Kleijer in haar streekwinkel onder meer vruchtensappen, geitenkaas, wijn, honing en geitenmelkzeep van collega’s. “Het zijn allemaal producten met een verhaal”, legt ze uit. “Er is over nagedacht, het is geen massaproductie. We leggen graag uit dat we daardoor niet altijd alles in de winkel hebben. Het gaat ook juist om die bewustwording. Je kunt hier een kijkje nemen bij de koeien en zien waar het vlees vandaan komt.”

Sija en Kees Kleijer begonnen in 2018, naast hun werk in de zorg en transport, met 6 kalfjes op de Bijsterhoeve. Ze houden nu 13 vleeskalveren. Lokaal, kleinschalig, diervriendelijk en milieubewust, laat Sija Kleijer zien. De kalveren staan in een vrijloopstal, krijgen natuurlijke voeding en vinden natuurlijke medicijnen in de wilgen, die langs de wei zijn geplant. “Dat zoeken ze zelf op, als ze het nodig hebben”, zegt Kleijer. “We bedrijven hier een vorm van kringlooplandbouw. Gewoon dicht bij ons hart en de natuur.”

Waar voorheen 25 koeien en ruim 80 varkens werden gehouden, hebben Sija en Kees Kleijer op de Bijsterhoeve in Putten nu een kleinschalige veehouderij. Op vrijdag en zaterdag is hun streekwinkel open en verkoopt Sija vlees van hun eigen kalveren én lokale producten van collega’s. In de Proeftuin Boer aan het Roer van de Regio Deal Foodvalley vond ze de informatie, inspiratie en energie om het bedrijf een stap verder te brengen.