v.l.n.r.: COO Jeroen Blansjaar, CTO Jeroen
Hugenholtz, CEO Lars Langhout.

Samen investeren

Daarmee kunnen zij zich verder ontwikkelen”, aldus Bekker. Met het delen van apparatuur wordt de onderlinge samenwerking en uitwisseling van kennis intenser, merkt Bekker. “Bedrijven zijn soms op zoek naar kennis die specifieke expertise vergt, maar willen geen groot en duur project opstarten. We laten ze dan zelf de fermentaties doen en ondersteunen ze, als kennisexpert, aan de zijlijn met onze expertise en meetapparatuur.”

Recentelijk heeft Wageningen Food & Biobased Research haar capaciteit uitgebreid: de onderzoeksgroep heeft met subsidie van de Regio Deal Foodvalley geïnvesteerd in een viertal bioreactoren. NoPalm Ingredients is een van de mede-investeerders. “Door gezamenlijk te investeren in bioreactoren en onze onderzoeksfaciliteiten te delen kunnen jonge bedrijven over hoogwaardige geavanceerde apparatuur beschikken; investeringskosten worden gedeeld en men kan de apparatuur tegen een gunstig tarief gebruiken.

capaciteit hebben om aan de vraag te voldoen, bijvoorbeeld als onderdelen voor onderhoud naar de leverancier moeten. Dan is het fijn als we apparaten kunnen gebruiken waar we snel en gemakkelijk mee aan de slag kunnen. Van de bioreactoren bij Wageningen Food & Biobased Research weten we precies hoe ze werken. En ze staan maar een kilometer bij ons vandaan.”

De startup NoPalm Ingredients heeft samen met Wageningen University & Research (WUR) geïnvesteerd in een serie moderne bioreactoren. Zo heeft NoPalm Ingredients meer capaciteit beschikbaar als dat nodig is en staan de bioreactoren bij WUR minder vaak stil. Oprichter van NoPalm Ingredients Jeroen Hugenholtz en Martijn Bekker, projectleider bij Wageningen Food & Biobased Research, delen hun ervaringen met het gedeelde gebruik van deze apparatuur.

Hugenholtz: “NoPalm Ingredients produceert op basis van reststromen duurzame oliën en vetten die vrijwel identiek zijn aan wat er in palmolie zit. We gebruiken gisten die groente, fruit en andere reststromen via fermentatie omzetten in olie. De uitdaging is deze zo te kweken dat ze een maximale hoeveelheid produceren.” Dat kweken gebeurt in grote bioreactoren, waarvan het bedrijf er zelf één heeft staan. “Daarmee komen we een heel eind”, zegt Hugenholtz. “Maar er zijn ook periodes dat we te weinig

Delen van apparatuur biedt kansen voor startups 

Fonds voor gedeelde
onderzoeksapparatuur

Daarmee kunnen zij zich verder ontwikkelen”, aldus Bekker. Met het delen van apparatuur wordt de onderlinge samenwerking en uitwisseling van kennis intenser, merkt Bekker. “Bedrijven zijn soms op zoek naar kennis die specifieke expertise vergt, maar willen geen groot en duur project opstarten. We laten ze dan zelf de fermentaties doen en ondersteunen ze, als kennisexpert, aan de zijlijn met onze expertise en meetapparatuur.”

v.l.n.r.: COO Jeroen Blansjaar, CTO Jeroen
Hugenholtz, CEO Lars Langhout.

Recentelijk heeft Wageningen Food & Biobased Research haar capaciteit uitgebreid: de onderzoeksgroep heeft met subsidie van de Regio Deal Foodvalley geïnvesteerd in een viertal bioreactoren. NoPalm Ingredients is een van de mede-investeerders. “Door gezamenlijk te investeren in bioreactoren en onze onderzoeksfaciliteiten te delen kunnen jonge bedrijven over hoogwaardige geavanceerde apparatuur beschikken; investeringskosten worden gedeeld en men kan de apparatuur tegen een gunstig tarief gebruiken.

Samen investeren

capaciteit hebben om aan de vraag te voldoen, bijvoorbeeld als onderdelen voor onderhoud naar de leverancier moeten. Dan is het fijn als we apparaten kunnen gebruiken waar we snel en gemakkelijk mee aan de slag kunnen. Van de bioreactoren bij Wageningen Food & Biobased Research weten we precies hoe ze werken. En ze staan maar een kilometer bij ons vandaan.”

De startup NoPalm Ingredients heeft samen met Wageningen University & Research (WUR) geïnvesteerd in een serie moderne bioreactoren. Zo heeft NoPalm Ingredients meer capaciteit beschikbaar als dat nodig is en staan de bioreactoren bij WUR minder vaak stil. Oprichter van NoPalm Ingredients Jeroen Hugenholtz en Martijn Bekker, projectleider bij Wageningen Food & Biobased Research, delen hun ervaringen met het gedeelde gebruik van deze apparatuur.

Hugenholtz: “NoPalm Ingredients produceert op basis van reststromen duurzame oliën en vetten die vrijwel identiek zijn aan wat er in palmolie zit. We gebruiken gisten die groente, fruit en andere reststromen via fermentatie omzetten in olie. De uitdaging is deze zo te kweken dat ze een maximale hoeveelheid produceren.” Dat kweken gebeurt in grote bioreactoren, waarvan het bedrijf er zelf één heeft staan. “Daarmee komen we een heel eind”, zegt Hugenholtz. “Maar er zijn ook periodes dat we te weinig

Fonds voor gedeelde
onderzoeksapparatuur

Delen van apparatuur biedt kansen voor startups