René Verhulst
Voorzitter Stuurgroep
Regio Deal Foodvalley
Voorwoord
In 2020 werden de eerste zaadjes geplant om met de Regio Deal Foodvalley de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen. Rijk en regionale partners sloegen de handen ineen om aan deze belangrijke opgave te gaan werken. Vier jaar lang was regio Foodvalley een levendige Proeftuin van ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden die, soms na een periode van aftasten, samen leerden en experimenteerden en uiteindelijk projecten zagen groeien en bloeien.
Oogstseizoen
Nu, vier jaar later is het oogstseizoen volop in gang en plukken we als partners van de regiodeal (Rijk en regio) samen de vruchten uit die Proeftuin. Met drie omvangrijke thema’s is het bijna onmogelijk om al die oogst te vangen in de artikelen van dit magazine. Ik kan wel een paar punten aanstippen in dit voorwoord. Ik nodig daarom iedereen uit om vooral verder te lezen op de website en in gesprek te gaan met elkaar over de oogst, ook met diegenen die misschien niet direct voor de hand liggen.
Toekomst landbouw
In het thema Toekomstbestendige landbouw staat emissiereductie nog steeds volop in de belangstelling. Vanuit verschillende kanten wordt geïnteresseerd gekeken naar de manier van meten met de Boer aan het Roer die we in de regiodeal hebben opgezet. Ook de experimenten, met agrariërs samen, naar bodem en water en circulair veevoer bieden toekomstperspectief met altijd het verdienmodel voor de agrariër in het achterhoofd.
Gezonde voeding
Hoe hou je inwoners gezond en vitaal? Om deze vraag te beantwoorden is volop geëxperimenteerd in het thema Voeding en gezondheid. Aan de ene kant door het individu te ondersteunen met het maken van gezonde keuzes op belangrijke momenten in het leven. Aan de andere kant door in de regio samen te werken aan het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving.
Kennis en innovatie
Het voedselsysteem van de toekomst kan niet zonder kennis en innovatie. Het systeem van onderzoeksapparaten en proeffaciliteiten die gedeeld kunnen worden met bedrijven en mkb is in de regio verder uitgebreid dankzij de regiodeal. En ook de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs om het tekort op de arbeidsmarkt aan te pakken is een initiatief dat succesvol is gebleken en naar meer smaakt.
Samen de sprong vooruit
Ik ben er trots op wat we allemaal samen met de Regio Deal Foodvalley voor elkaar hebben gekregen. Trots op de sprong vooruit die we met alle partners en betrokkenen samen hebben gemaakt. En trots op dat we de oogst uit de Proeftuin van de Regio Deal Foodvalley hier kunnen presenteren.
Veel leesplezier.
René Verhulst
Voorzitter Stuurgroep Regio Deal Foodvalley
In 2020 werden de eerste zaadjes geplant om met de Regio Deal Foodvalley de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen. Rijk en regionale partners sloegen de handen ineen om aan deze belangrijke opgave te gaan werken. Vier jaar lang was regio Foodvalley een levendige Proeftuin van ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden die, soms na een periode van aftasten, samen leerden en experimenteerden en uiteindelijk projecten zagen groeien en bloeien.
Oogstseizoen
Nu, vier jaar later is het oogstseizoen volop in gang en plukken we als partners van de regiodeal (Rijk en regio) samen de vruchten uit die Proeftuin. Met drie omvangrijke thema’s is het bijna onmogelijk om al die oogst te vangen in de artikelen van dit magazine. Ik kan wel een paar punten aanstippen in dit voorwoord. Ik nodig daarom iedereen uit om vooral verder te lezen op de website en in gesprek te gaan met elkaar over de oogst, ook met diegenen die misschien niet direct voor de hand liggen.
Toekomst landbouw
In het thema Toekomstbestendige landbouw staat emissiereductie nog steeds volop in de belangstelling. Vanuit verschillende kanten wordt geïnteresseerd gekeken naar de manier van meten met de Boer aan het Roer die we in de regiodeal hebben opgezet. Ook de experimenten, met agrariërs samen, naar bodem en water en circulair veevoer bieden toekomstperspectief met altijd het verdienmodel voor de agrariër in het achterhoofd.
Gezonde voeding
Hoe hou je inwoners gezond en vitaal? Om deze vraag te beantwoorden is volop geëxperimenteerd in het thema Voeding en gezondheid. Aan de ene kant door het individu te ondersteunen met het maken van gezonde keuzes op belangrijke momenten in het leven. Aan de andere kant door in de regio samen te werken aan het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving.
Kennis en innovatie
Het voedselsysteem van de toekomst kan niet zonder kennis en innovatie. Het systeem van onderzoeks-apparaten en proeffaciliteiten die gedeeld kunnen worden met bedrijven en mkb is in de regio verder uitgebreid dankzij de regiodeal. En ook de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs om het tekort op de arbeidsmarkt aan te pakken is een initiatief dat succesvol is gebleken en naar meer smaakt.
Samen de sprong vooruit
Ik ben er trots op wat we allemaal samen met de Regio Deal Foodvalley voor elkaar hebben gekregen. Trots op de sprong vooruit die we met alle partners en betrokkenen samen hebben gemaakt. En trots op dat we de oogst uit de Proeftuin van de Regio Deal Foodvalley hier kunnen presenteren.
Veel leesplezier.
René Verhulst
Voorzitter Stuurgroep Regio Deal Foodvalley
Voorwoord
René Verhulst
Voorzitter Stuurgroep
Regio Deal Foodvalley